Odmiany kukurydzy – co wybrać?

Kukurydza to jedna z najczęściej uprawianych roślin w Polsce. Chodź pochodzi z Meksyku i lubi ciepłą i słoneczną pogodę to na naszej ziemi radzi sobie dobrze. Jej uprawa wydaje się prosta, jednak w rzeczywistości wymaga szczególnej dbałości o całość zabiegów agrotechnicznych. Plonowanie kukurydzy zależy od wielu czynników, jak nawożenie, ochrona ale także od wyboru odpowiedniej odmiany, dostosowanej do wymagań glebowych i jej dalszego przeznaczenia. Innymi cechami będą wyróżniały się odmiany polecane na kiszonkę a innymi na ziarno. Podpowiadamy na co zwrócić szczególną uwagę wybierając  dany rodzaj kukurydzy, aby plony były jak największe i spełniały nasze oczekiwania.

Przeznaczenie plonu – ziarno czy kiszonka?

Wybierając odmianę kukurydzy najpierw określamy cel zasiewu czy przeznaczymy ją na kiszonkę czy na ziarno. Bowiem innymi właściwościami charakteryzują się odmiany kiszonkowe a inna na ziarno. Decydując się na wybór danej odmiany musimy zwrócić uwagę na kilka czynników.

 

Kukurydza na ziarno powinna charakteryzować się przede wszystkim:

  • wysokim potencjałem plonowania – utrzymanie stałego i wysokiego poziomu plonu bez względu na warunki pogodowe
  • odpowiednim FAO, które zapewni nam możliwość uzyskania w pełni dojrzałego ziarna w odpowiednim czasie
  • wysoka zdolność adaptacyjna do stanowiska glebowego
  • dobre oddawanie wody
  • mocny „stay green”
  • odporność na choroby grzybowe (fuzaria)
  • wyrównana wysokość osadzenia kolb
  • odporność na wyleganie

Polecamy odmiany, które doskonale sprawdzą się na ziarno:

  • Casandro
  • Susetta
  • Korynt
  • Surterra
  • SY Talisman
  • SY Pandoras

Kiszonka z kukurydzy to jedna z najczęściej stosowanych w żywieniu bydła mlecznego pasz objętościowych. Dobrej jakości kiszonka zapewni zwierzętom odpowiednią ilość składników odżywczych, czyli wszystko to co najlepsze. Jest bogata w energię, łatwo się trawi i jest cennym źródłem skrobi, włókna oraz innych składników istotnych dla rozwoju i wydajności bydła mlecznego.

Szukając kukurydzy, która sprawdzi się na kiszonkę wybierajmy odmianę o:

  • dobrej strawności
  • właściwym FAO – lepsza późna dojrzałość woskowa ziarna i odmiany o nieco wyższym FAO
  • wysokiej zawartość energii – lepsza jakość pasz
  • wysokim plonie suchej masy
  • dużym udziale kolb w suchej masie – aby zapewnić wysoką jakość kiszonki
  • dobrym „stay green”

Polecamy odmiany, które doskonale sprawdzą się na kiszonkę:

  • SY Amboss
  • – Susetta
  • – Dublino
  • – Albireo

Reasumując właściwy wybór odmiany kukurydzy dostosowany do regionu i warunków glebowych ma duże znaczenia. Przy wyborze odmiany kierujmy się nie tylko jej przeznaczeniem ale także właściwością, odpornością na warunki pogodowe, FAO oraz efektem „stay green”. Odpowiedni dobór tych wszystkich elementów przełoży się na wysoki plon i jakość naszej uprawy. Coraz częściej poszukiwane są odmiany z krótszym FAO, a powierzchnia zasiewu kukurydzą co roku zwiększa się. Pamiętajmy, że popularne odmiany szybko kończą się więc w sezonie zasiewu kukurydzy nie należy zwlekać z wyborem odmiany.

Więcej informacji o odmianach kukurydzy uzyskacie w naszym katalogu lub u Naszego specjalisty Mateusza -> 535 531 033