Nawożenie siarką i magnezem na wiosnę

Po zimowej stagnacji rośliny wymagają dobrego odżywienia, aby prawidłowo wejść w stan wegetacji. Podstawowym składnikiem plonotwórczym jest azot ale na jego dawkowanie przyjdzie jeszcze czas. Teraz warto skupić się na nawożeniu siarką i magnezem, gdyż te składniki korzystnie wpływają na zdrowie rośliny a to przełoży się na jej lepszy rozwój i plony. Dlaczego są tak ważne w uprawie? Rola siarki i magnezu jest mało doceniana przez rolników, jednak jej niedobory przyczyniają się do słabego wzrostu i chorób roślin.

Magnez – pierwiastek fotosyntezy

Magnez jest pierwiastkiem fotosyntezy, gdyż to składnik chlorofilu a tym samym liści oraz części zielonych. Uczestniczy również w reakcjach chemicznych komórki rośliny, utrzymuje jej strukturę, bierze udział w magazynowaniu cukrów, białek i tłuszczów w organach komórkowych. Wpływa też na system korzeniowy. Największe zapotrzebowanie na magnez w zbożach występuje w fazie: strzelania w źdźbło oraz od momentu kłoszenia do nalewania ziarna. Większa dostępność magnezu w glebie przełoży się na pełniejsze i większe kłosy.

Objawy niedoboru magnezu:

  • zboża – najpierw widoczne są na starszych „liściach” i początkowo przybierają obraz delikatnej chlorozy (żółknięcia) równomiernie na całej powierzchni blaszki.
  • kukurydza – chlorozy na liściach przybierają kształt paciorków ułożonych wzdłuż nerwów.
  • rzepak – w początkowej etapie można pomylić to z brakiem siarki lub azotu. Najczęściej chloroza występuje między nerwami, a z czasem liście mogą czerwienieć.
  • burak – marszczenie liści, chloroza pomiędzy nerwami.
  • ziemniak – zżółknięta środkowa część liścia, często mylone z chorobami wirusowymi.

Siarka – pierwiastek enzymów

Siarka uczestniczy w fotosyntezie ale także w syntezie aminokwasów i ogólnej syntezie protein. Odpowiada za wychwytywanie i detoksykację z roślin jonów metali ciężkich. Jest składnikiem aminokwasów: cystyny, cysteiny i metioniny. Stanowi naturalną ochronę rośliny przed patogenami i szkodnikami. Jest składnikiem wit. B1 i wpływa na kształtowanie pierwotnych składników odżywczych roślin odpowiadających za smak i zapach np. olejków eterycznych. Najważniejszą zaletą siarki jest jej wpływ na pobieranie i wykorzystywanie azotu oraz budowanie struktury i obsady kłosów w zbożach.

Objawy niedoboru siarki:

  • zboża – skrócone i cienkie pędy, źdźbła lub przyrosty. Liście są sztywne, krótkie, często przylegające do źdźbła.
  • kukurydza – żółknięcie całych liści, szczególnie młodych
  • rzepak – marmurkowate żółknięcie liści lub przebarwienia na fioletowy kolor powierzchni pomiędzy nerwami młodszych liści. Kwiaty jaśniejsze, żółtawe, czasem białe. Słabo zawiązane łuszczyny.
  • burak – równomierna chloroza całej blaszki liściowej. Zahamowany wzrost części nadziemnych i podziemnych roślin.
  • ziemniak – przebarwienie liści.

Siarka i magnez choć naturalnie występują w glebie to jednak ich zawartość jest niewystarczająca i ubywa z roku na rok. Zwiększany corocznie areał wysiewu i deszczowa pogoda również wpływa na wymywanie tych składników z gleby (zwłaszcza azotanów, siarki, kwaśnego węglanu magnezu). Dlatego tak ważne dla prawidłowej budowy i rozwoju roślin jest uzupełnienie tych składników. Największe straty siarki można zaobserwować po okresie zimowym. Dobrym rozwiązaniem jest podanie nawozów ze startową dawką azotu lub innych, które łatwo rozpuszczą się przy niskich temperaturach.

We wczesnowiosennych zabiegach zawartość siarki w glebie możemy uzupełnić nawozami, które w składzie mają też azot, np. Siarczan Amonu, Saletrosan® 26, Sulfan, Pulaska®, Pulsar®, Polifoska®, Amofoska®, RSM® (płynna forma szybciej przenika do roślin). Dobrym rozwiązaniem przed pierwszą dawką azotu jest zastosowanie Korn-Kali lub skoncentrowanego ESTA Kieserit.

 

Skutecznym rozwiązaniem do podniesienia poziomu magnezu jest użycie nawozu: Agro-SulCa, Salmag®, Saletrzak® czy YaraBela Extran 27. Magnez możemy też uzupełniać stosując wapno dolomitowe przy regulacji pH gleby.

Zanim jednak rozpoczniemy wiosenne zabiegi nawożenia warto wykonać analizę gleby (sprawdzić jej odczyn i zasobność składników), aby lepiej dobrać właściwe nawozy. Znajomość pół uprawnych, wymagań pokarmowych zasianych roślin czy szacunkowy plon są również istotne. Dobierając nawozy zwróćmy też uwagę na formę pierwiastka, w szczególności azotu w nawozie i wybierzmy taki, który zostanie najlepiej wykorzystany przez rośliny. Wspomagać się możemy harmonogramami nawożenia poszczególnych upraw.

AGROSKŁAD – autoryzowany dystrybutor nawozów Grupy Azoty